🇭🇺2022 őszére lezárult a Seven Smart Steps projekt, melynek keretében a folyamatosan átalakuló társadalmi igényekre reagálva vállalunk részt a pedagógiai kultúra megújulásában.

7 okos lépés / Seven Smart Steps: A projekt keretében egy egymásra épülő, hétlépéses adaptációs folyamatot valósítottunk meg, melynek utolsó állomásaként SMART mentorokat készítettünk fel az adaptációs folyamatok támogatására
Valamennyi partnerünk, illetve a fejlesztésben részt vett 22 pedagógus, saját régiójában ún PLA (Peer Learning Activity – egymástól tanulás) workshopokon mutatta meg az érdeklődő szakmai közönségnek, milyen eredményekkel zárult a projekt, hogyan kapcsolódhatnak a digitális oktatási platformhoz, hogyan készthetnek önállóan is tananyagokat, és hogyan szolgálhatja mindez a tehetséggondozást vagy éppen a felzárkóztatást.

A projekt során megszületett a 8. osztályos kilépő szintet megcélzó tartalommal egy színvonalas tananyag, melyet valós iskolai körülmények között teszteltek a résztvevők.

Innovatív módszertan – differenciált, adaptív, egyéni tanulási útvonalak
A módszertan lényege, hogy differenciált, adaptív, egyéni útvonalak mentén történő tanulást tesz lehetővé. Lényegesen leegyszerűsítve a folyamatot, helyes válasz(ok) esetén feljebb lép egy szinttel, több sikertelen próbálkozás után pedig lejjebb.
Kiemelt szempontot jelentett számunkra a teljesítményszorongás csökkentése: minden diák a saját tanulási ütemében, a saját képességeinek megfelelően halad. Igyekszünk elkerülni, hogy túl nehéz, vagy túl könnyű feladatokkal találkozzanak a diákok; ehelyett arra törekszünk, hogy a saját szintjüknek megfelelően nehezedő feladatsort kapjanak a tanulók. A projekt részletei, módszertani- és segédanyagai a projekt honlapján érhetőek el:

Seven Smart Steps

🇸🇰Na jeseň 2022 bol ukončený projekt s názvom Seven SMART Steps, ktorý pomáha obnovovať pedagogickú kultúru v reakcii na neustále sa meniace potreby spoločnosti.

7 smart krokov / Seven Smart Steps: V rámci projektu sa realizoval sedemstupňový adaptačný proces, ktorý na seba nadväzoval, pričom posledným krokom bolo školenie SMART mentorov na podporu adaptačného procesu. Všetci naši partneri ako aj učitelia zapojení do projektu (22), prezentovali výsledky projektu odbornej verejnosti vo svojich regiónoch na tzv. workshopoch typu PLA (Peer Learning Activity – vzájomné učenie žiakov), kde prezentovali, ako sa môžu pripojiť k digitálnej vzdelávacej
platforme, ako môžu samostatne vytvárať vzdelávacie materiály a ako to môže slúžiť na riadenie talentov alebo dokonca na dobiehanie.

Výsledkom projektu je vysokokvalitný učebný plán s obsahom určeným pre 9. ročník základnej školy, ktorý bol testovaný v reálnych školských podmienkach.

Inovatívna metodika – diferencované, adaptívne, individuálne vzdelávacie cesty
Podstata metodiky spočíva v tom, že umožňuje diferencované, adaptívne učenie po tzv. individuálnych cestách. V podstate zjednodušuje proces takým spôsobom, že ak sa žiakovi podarilo vyriešiť danú úlohu, posúva sa o úroveň vyššie, kým po niekoľkých neúspešných pokusoch o úroveň nižšie.

Našou prioritou bolo znížiť výkonnostné prekážky: každý študent postupuje svojím vlastným tempom, podľa svojich schopností. Snažili sme sa vyhýbať príliš ťažkým alebo príliš ľahkým úlohám; namiesto toho sme sa snažili dať žiakom náročný súbor úloh, ktorý je primeraný ich úrovni. Podrobnosti o projekte, metodické a podporné materiály sú k dispozícii na webovej stránke projektu: https://sevensmartsteps.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *